Skip to content

“La tecnologia ens apropa al món màgic”

Març 10, 2010

Mariona Omedes

Carlos Monte, dibuixant, guionista de còmics i realitzador en el món del cinema, ha exercit de moderador a la taula rodona compresa per Mariona Omedes, dissenyadora gràfica, realitzadora audiovisual, col·laboradora en curts i llarg metratges, creadora del projecte Nueve ojos i definida per Monte com una dona renaixentista del segle XXI, i Josep Maria Català llicenciat en Història moderna i contemporània i doctor en ciències de la comunicació, autor del llibre La imagen compleja. La fenomenología de las imágenes en la era de la cultura visual, i definit per Monte com un aventurer actual.

En els darrers 15 anys l’evolució de la tecnologia ha portat un ritme accelerat, canvia constantment, i segons Josep Maria Català, “hem d’assimilar el canvi continu i exercir un control i coneixement sobre els instruments, fer-los nostre”.  Aquesta evolució es desenvolupa degut a un projecte comú entre l’artista i el tècnic. Aquest duet es fa necessari en la realització de projectes: la tecnologia sense la bona idea no serveix de res.  Una màquina per si sola no és creativa.

En el camp del cinema, la tecnologia ha fet que es sobrepassin les expectatives del passat.  Aquesta tecnologia ens apropa a la realitat perfecte que ens adreça a altres camps de l’art com la pintura. Com diu Català “Cada medi crea la seva pròpia realitat”. I al cinema el futur de la realitat ja està aquí: La tecnologia 3D ens apropa a una sensació semblant a una experiència al·lucinògena .

Josep Maria Català

Projeccions exactes a les façanes d’edificis emblemàtics, el 3D o l’anomenat Invisible shape of things past són avenços tecnològics que ens apropen a la realitat; una mena de realitat virtual, aquella tan anhelada als anys 90.

El pensament contemporani passa per la tecnologia. Semblen unes paraules lògiques en el context en el que ens trobem. Però ens tranquil·litza? Ens estem apropant cada cop més (i sense adonar-nos) a la ciència ficció de Philipp K. Dick o Isaac Asimov?

CARLOS FANECA SORIA

Anuncis
3 comentaris leave one →
 1. La Rossa de l'última fila permalink
  Març 11, 2010 1:43 pm

  Guapo Carlos!!

 2. Josep M. Català permalink
  gener 13, 2011 7:50 pm

  Carlos,
  He llegado por casualidad a tu blog, donde reseñas un acto que se celebró en la Ramón Llull. No tiene demasiado importancia, pero dices que soy licenciado en periodismo y filosofía y no es cierto: lo soy en Historia Moderna y contemporanea y doctor en ciencias de la comunicación. Creo que te confundes con José Maria Catalán, de RNE. Por otro lado, no sé a qué libro te refieres: no tengo ninguno que se titule así. Creo que será “La imagen compleja. La fenomenología de las imágenes en la era de la cultura visual”. No es nada grave, pero es para que se perpetúen las distorsiones. Un abrazo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: