Skip to content

“Tots aquells que porten mòbil esdevenen informadors”

Març 10, 2010

Avui dia els mòbils tenen una gran importància en la nostra vida. Podríem dividir la seva utilitat en tres camps diferents: l’ús orientat al control, que són les trucades, els missatges,…; l’ús adolescent, basat en la vida quotidiana, amb un cost cero, com per exemple el Bluetooth, MP3,… o fins i tot, i com a gran novetat, l’ús orientat a l’interès, gràcies a la incorporació d’Internet per l’intercanvi de diverses dades.

En aquesta societat tenim la possibilitat d’estar connectats a una xarxa global de comunicació. Però què preferim, estar en l’àmbit  segur o en el privat? Segurament tothom preferix estar en l’àmbit segur, per tant, l’espai privat es torna públic. Tot i això,  hi ha una relació directa entre l’àmbit privat i el públic. Aquesta relació es trenca mitjançant la mobilitat.

Al estar involucrats en l’àmbit públic, començant primerament pels walkie-talkie fins a arribar als mitjans tàctics, on el ciutadà s’apodera dels mitjans de comunicació massius.

Conferència Els joves i els mòbils: Oci, comunicació personal i nous usos professionals

Aquest darrer ens proporciona una sèrie d’avantatges, com per exemple el seu cost econòmic, la comoditat de poder accedir a Internet des de qualsevol lloc sense necessitat d’una connexió local, la facilitat en quant al seu mode d’ús, la descentralització i, òbviament, la seva  massivitat.

L’inici d’aquest mitjans tàctics es situa al 1991, quan George Holiday va gravar la brutalitat d’uns agents de policia en vers a un ciutadà.

A partir d’aquest moment es va crear allò anomenat WITNESS, un lloc on s’ensenyava a gravar qualsevol abús de poder d’una persona sobre una altra, per més tard mostrar les imatges via Internet a tots els usuaris de la xarxa. Però per poder accedir a aquest informació era necessari estar connectat a Internet des d’un equip local, la qual cosa ha canviat gràcies als mitjans tàctics, coneguts i emprats  per la gran majoria de joves.

Gràcies a aquest invent, els joves d’avui dia els hi és relativament fàcil estar al corrent de l’actualitat en tot moment. Aquests mitjans tàctics els hi aporten una sèrie de possibilitats com són l’accés a Internet, els sms o la geolocalització, tot això sense oblidar la discreció i la portabilitat.  Tot i això encara s’usa els telèfons sense cap tipus de dispositiu modern.

‘’Tots aquells que porten mòbil informen’’, aquestes van ser les paraules de David Casacuberta, professor de la Facultat de Filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Casacuberta va esmentar que dur un mòbil a sobre fa possible el fet de trucar a les persones i tenir coneixement de la seva situació.

Els Smart Mobs són un grup de persones connectades que s’envien missatges i fan una acció determinada, ja siguin manifestacions o balls “improvisats”. Aquests defensen la multitud intel·ligent, és a dir, que allò que té la intel·ligència és el que vol la majoria.

En definitiva, la manera d’informar-se actualment ha canviat gràcies als mitjans tàctils. La possibilitat d’estar al corrent de tot el que passa al nostre voltant en qualsevol moment ens permet tenir una informació actualitzada d’una manera més ràpida i eficaç. Però no tot s’acaba amb els mitjans tàctics, la tecnologia continuarà avançant durant els pròxims anys sorprenent-nos amb nous dispositius.

JENNIFER MUR ESPINOSA

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: